Javna ustanova „Muzeji i galerije Budve” je prilično kompleksna, a planirani programi odvijaju se uprkos epidemiološkoj situaciji, krizi uprave Opštine Budva i blokadi njenog trezora. Biti na mjestu direktora opštinske ustanove u ovakvoj atmosferi nije nimalo lako, a Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti, doktorand na Univerzitetu humanističkih nauka u Kopru, sa zaposlenima u Muzejima, uspješno se nosi sa svim poteškoćama. U prostorima Muzeja grada Budve u stalnoj je postavci arheološka i etnografska zbirka, spomen domovi „Crvena komuna“ u Petrovcu i „Reževići“ takođe su izložene stalne postavke, dok je u Galeriji „Marko K. Gregović“ nedavno otvorena izložba budvanske umjetnice Ivane Babić. U Modernoj Galeriji „Jovo Ivanović“ i izložbenom prostoru SD „Stefan M. Ljubiša“ izlaže budvanska akademska slikarka Jelena Papović.

– S obzirom da ćemo ove godine obilježiti 100 godina od osnivanja prve komunističke opštine, Crvene komune u Petrovcu, u toku su pripreme za adekvatno osmišljavanje ove kulturne manifestacije. A naravno, optimisti smo i uvjek se nadamo boljoj posjeti, jer u krajnjem, zbog te posjete i postojimo kao kulturna institucija – kaže Lucija Đurašković za „Dan“.

• Kako uspijevate da u vanrednim uslovima održavate programe JU Muzeji i galerije?
– Prirodno se gubi motivacija i radi se samo u ime entuzijazma da se održi određena kulturna aktivnost. Kada je riječ o programima, oni su uglavnom ili stopirani/otkazani ili odloženi za neko bolje vrijeme. Posebno nam je žao što smo bili primorani da odložimo Bijenale akta „Marko Gregović” u Petrovcu i pomjerimo ga za sledeću godinu, jer smo, upravo, prije dvije godine uspjeli da obnovimo ovu značajnu internacionalnu manifestaciju. U nezavidnoj situaciji imali smo malo sreće, pa smo jedan za nas veoma važan, danas međdržavni, projekat odradili u drugoj polovini januara. Izložbom „Ikone Paštrovića i Budve” smo se vrlo uspješno predstavili u „Kuće legata“ u Beogradu, a koju je na samom otvaranju vidjelo preko 300 posjetilaca. Izložbu su pratila i nekolika predavanja u cilju valorizacije kulturne baštine i vrijednog nasljeđa Budve i Paštrovića. Takođe smo izložbama, predavanjima i predstavljanjem tri zbornika u okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Ljubišini dani” obilježili dan rođenja našeg velikog pisca i diplomate, Budvanina Stefana Mitrova Ljubiše u Budvi i Beogradu. Povodom 8. marta, Dana žena, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u budvanskom Starom gradu, organizovali smo izložbu slika Tiha Vujovića, poslije koje je sve stalo i bili smo prinuđeni da više od dva mjeseca zatvorimo svih pet naših izložbenih prostora. U nastavku, od polovine maja do početka jula, uglavnom smo posjetiocima predstavili izložbene postavke iz sopstvenog fonda, posebno u prostorima gdje nisu izložene stalne postavke. Takođe smo uspjeli da u saradnji sa lokalnom Turističkom organizacikom napravimo kratke video prezentacije SD „Stefan M. Ljubiša“ i Muzeja grada Budve, a na sajtu da digitalno predstavimo monografiju Muzej grada Budve – blago kralja Kadma i dva naša novija izdavačka poduhvata, monografije „Jovo Ivanović” i „Savo Pavlović – 50 godina stvaralaštva”.

• ​Na koji način blokada utiče na kapitalne projekte koje ste započeli?
– Veoma loše, jer je problematična situacija ne samo u Opštini, već i na državnom nivou, tako da iz Ministarstva kulture još uvijek nismo dobili sredstva predviđena ugovorom u iznosu od 10.000 eura, a vezano za projekat konzervacije ostataka Nekropole iz rimskog perioda. Takođe, zbog blokade opštinskog računa nismo u situaciji da preduzmemo aktivnosti vezano za zamjenu škura na zgradi Muzeja grada Budve (2005. godine dobio evropsku nagradu „Zelena jabuka” u Londonu) i na zgradi Moderne galerije „Jovo Ivanovi”da saniramo krov i zamjenimo stolariju. Loša turistička sezona, takođe, bitno utiče i na prihode od prodaje suvenira i ulaznica u Muzeju grada Budve i na bedemima, otvorenim za posjetioce od 1. juna.

• Šta je sa ranohrišćanskim mozaicima, da li su istraživanja završena, jesu li valorizovani na pravi način kroz turistiko-kulturnu ponudu?
– Radovi na restauraciji i konzervaciji ranohrišćanskog mozaika se privode kraju, ali je i na te radove situacija sa koronavirusom nepovoljno uticala, jer su zbog timskog rada morali, takođe, za određeno vrijeme biti prekinuti. Nastavilo se sa radom, ali valja naglasiti da je vrijedan segment ovog mozaika zajedno sa stručnom hronološkom izložbom predstavljen i može se pogledati u donjoj sali Moderne galerije. Nadamo se da će se u skorije vrijeme naći rješenje za arhitektonsku sanaciju i rekonstrukciju ranohrišćanske bazilike, kako bi se mozaik mogao vratiti na svoje pravo mjesto „in situ” i na odgovarajući način valorizovati kao jedan od najznačajnijih spomenika muzivne umjetnosti iz perioda ranog hrišćanstva na našem cjelokupnom prostoru, posebno prostoru južnog Jadrana.

• I pored svega, aktivni ste na polju međunarodne saradnje, o čemu se radi?
– Tokom avgusta ćemo u Modernoj galeriji organizovati izložbu hrvatskog umjetnika Igora Modrića, a u septembru, u saradnji sa Gradom Teatrom, srpskog umjetnika Peđe Miloševića, dok ćemo u Galeriji „Marko K. Gregović“ krajem avgusta organizovati izložbu mađarske umjetnice prof. Klare Orosz. Pored izložbe Međunarodne likovne kolonije „Buljarica Art” u septembru ćemo imati i izložbu specijalnog gosta kolonije, akademskog slikara Miroslava Masina. Posebno ističem uključenje u projekte EU kojima rukovodi g-din Nedjeljko Tišler, kulturno – turističku manifestaciju za Međunarodni dan muzeja, u vidu internet kviza „Labirint kulture“, kao i projekat u kulturnom turizmu „Smart Guide” – mobilni vodič kroz Muzej grada Budve i Stari grad.

• Na koji način će pandemija, skopčana sa nedostatkom posjetilaca, uticati na poslovanje Muzeja i galerija?
– Koliko je to moguće, trudimo se da ispoštujemo sve mjere koje je preporučila NKT. U kulturi je to malo teže i bolje je reći fizička od socijalne distance, jer umjetnost teško trpi i fizičku, a kamoli socijalnu udaljenost, koja neminovno nosi svoje posljedice na širem psihološkom planu. Za sada otvaranja izložbi organizujemo na otvorenom, uz distancu, a u zatvorenom prostoru, naravno, obavezno je nošenje maski i korišćenje dezinfekcionih sredstava. Posebno nam je žao zbog umjetnika koji trenutno izlažu i što će posjeta njihovim izložbama, ukoliko ovako potraje, biti umnogome desetkovana, pa smo iz istih razloga i produžili periode trajanja izložbi.
M.D.Popović

Izvor: Dnevne novine “Dan”, 13.7.2020. godine

Link: https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Kultura&clanak=751809&datum=2020-07-13