Otvaranje izložbe „U Pigmalionovom vrtu umjetnika Predraga Peđe Miloševića će biti upriličeno u srijedu, 1. septembra 2021. godine u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“. Kustoskinja izložbe je mr Senka Subotić, koja će zvanično otvoriti izložbu. Na otvaranju izložbe će nastupiti sopran Antonia Vučinović, i Elena Jovićević na klaviru. Nakon otvaranja izložbe uslediće predstavljanje knjige Predraga Peđe Miloševića pod nazivom „Slikareva tajna“, o kojoj će govoriti mr Mirjana Vukasović, Dušan Medin i autor Predrag Peđa Milošević. JU Muzeji i galerije Budve ovaj projekat realizuje u saradnji sa JU Grad teatar.

„Na raskršću prošlosti i sadašnjosti i u pogledu materijala koje koristi a i motiva svojih slika, Milošević se karakteriše kao pobornik magijskog realizma i novodobnih struja proisteklih iz nekadašnje Mediale – on u svojim slikama razliva samo med, a njegove slike prijaju oku. Posmatrajući ih daju volji na maštu, otkrivaju priče, tajne, snove… koje posmatrač treba da dokuči ili jednostavno prenese u neku svoju priču i smisli joj kraj“, navodi se u tekstu kataloga koji potpisuje mr Senka Subotić.

„Miloševićevo slikarstvo  je izuzetna  intimistička umetnost figurativnog usmerenja, snažno oslonjena na veštine i način promišlјanja starih majstora flamanskog, španskog i venecijanskog slikarstva. U vremenu digital printova, video radova i instant kulture on svojim radovima afirmiše značaj klasične slikarske veštine. Kompilacijom suptilnog crteža (crtež je misao), sa pažlјivo biranim koloritom (boja se događa, ona je emotivni postupak) i specifične likovne obrade, sa predstavlјanjem i pripovedanjem, umetnik skida prašinu sa slikarske kulturno-istorijske tradicije, gradeći svoju osećajnost i estetiku utemelјenu na lepoti klasičnog ideala,“ piše u jednom osvrtu na Miloševićevo stvaralaštvo likovni kritičar Zvonimir Osrečki.

U nastavku donosimo izvod autora o knjizi „Slikareva tajna”, u kom on objašnjava svoju namjeru i cilj: „Kada kažemo „tajne starih majstora”, pomislimo na brojne teorije koje mistifikuju slikarsku praksu u XV, XVI i XVII veku. Najveći doprinos toj mistifikaciji su prepričavanja, prepisivanja, prevođenja i preštampavanja zapisa o radu starih majstora. Dodatni zbunjivači su bili restauratori i konzervatori iz prethodnih epoha koji su olako tehnološki tumačili slike i površnim pristupom ih restaurirali. Ako pažljivije istražimo rad starih majstora, a pre toga uklonimo kitnjaste dodatke i zablude prepisivača s njim povezane, primetićemo posebnu brižnost i pažnju kojima su stari majstori pripremali ulje. Jedna opšteprisutna zabluda današnjice je da se proizvodom sa etiketom laneno ulje može slikati, a još veća zabluda je da su stari majstori time slikali. Upotreba ulja u izvornom stanju pravi dosta poteškoća kao što su: sporo sušenje, neželjeni tragovi četke, tamnjenje i nabiranje bojenog sloja. Pokazalo se da su neophodne priprema i modifikacija ulja za slikarsku upotrebu. Može se reći da se u tom načinu kako se menjaju osobine ulju kriju neke od velikih tajni starih majstora”.

Predrag Peđa Milošević je rođen 26.11.1960. godine u Zemunu. Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, katedra slikarstva, 1985. godine. Iste godine započinje sa izlaganjem i  profesionalnim  bavljenjelm slikarstvom. Odlazi u Španiju 1992. godine, gdje do 1996. živi, stvara i izlaže kao profesionalni umetnik. Njegova djela nalaze se u galerijama u zemlji i inostranstvu, kao i u brojnim privatnim kolekcijama. Imao oko 20 samostalnih i nekoliko desetina grupni izložbi. Živi u Beogradu. Član je ULUPUDS-a.