U prostorijama Moderne galerije ,,Jovo Ivanović” u subotu 11. marta, je zvanično prezentovan prvi samostalni digitalni vodič kroz bogato kulturno nasljeđe Budve. Vodič predstavlja savremeni način prezentacije kulturnog nasljeđa preko kojeg će korisnici moći na efikasan i zanimljiv način da saznaju više o najznačajnijim objektima u Starom gradu Budva. Na 28 takvih objekata postavljeni su QR kodovi koji posjetioce vode na stranice sa edukativnim i zanimljivim tekstovima o slojevitoj istoriji Starog grada.

Publici je projekat predstavila glavna koordinatorka projekta, Nikolina Ražnatović, predstavnica NVO Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore, a podršku su obraćanjem u uvodnom dijelu iskazali i predstavnici UNDP-a – Dženana Šćekić, Opštine Budva – Iva Bajković i Turističke organizacije Budve – Marija Franeta.

U sklopu prezentacije tim stručnjaka predstavio je sam digitalni vodič, metodologiju rada i buduće planove, ali i značaj kvalitetne i savremene prezentacije kulturnog nasljeđa Starog grada. Na javnoj prezentaciji govorili su:

– Prof. dr Mirko Kovačević, arhitekta konzervator

–  Slobodan Mitrović, arhitekta konzervator

–  Dušan Medin, arheolog i master menadžer u kulturi

– Angelina Ražnatović, istoričarka umjetnosti

Projekat je istakao značaj stvaranja savremenih baza podataka, prije svega digitalnih vodiča, koje ne zapostavljaju nijedan aspekt kulturnog nasljeđa. Kroz edukativne tekstove, kreirane u sklopu projekta, istaknuta je prošlost spomenika kulture i njihovo sadašnje stanje kako bi najpribližnije posvjedočili o savremenom vrjednovanju, (zlo)upotrebi spomenika kao i promjenama koje oni trpe u materijalnom smislu. Razvoj jedinstvene baze podataka u sklopu projekta ,,Digitalne kulturne rute”, na zvaničnoj web stranici www.cultureroutes-budva.me , omogućiće dosezanje novih saznanja o prošlosti kulturnog nasljeđa Starog grada u cilju njegove savremene prezentacije i promocije. Pored edukativnog karaktera digitalnog vodiča važno je istaći i njegovu dostupnost. Organizacioni tim projekta trudio se da sadržaj digitalnog vodiča bude prilagođen što većem broju posjetioca Starog grada, te su tekstovi na zvaničnom sajtu napisani dvojezično.

Turistički vodič pod nazivom ,,Digitalne kulturne rute” kreiran je od strane NVO Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve i Turističkom Organizacijom Budve. Projekat je podržan u okviru ReLOaD2 programa, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji s petnaest lokalnih samouprava.

Glavni cilj projekta “Digitalne kulturne rute” predstavlja doprinos promociji kulturnog nasljeđa Opštine Budva. Pospješivanjem promocije kulturnog nasljeđa i uvrštavanjem istog u ponudu turizma, stvaramo prostor za razvoj kulturnog turizma u Crnoj Gori čime doprinosimo i socio-kulturnom razvoju.