U srijedu, 23. juna 2021. u 21 čas u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ biće otvorena izložba akvarela „Izranjanje“ Marice Kuznjecov Boljević. Izložbu će zvanično otvoriti Radmila – Beća Radulović, diplomirani grafički dizajner

 

„Tehnika akvarela, od latinske riječi aqua – voda je potpuno novi izraz u slikarstvu Marice Kuznjecov Boljević. HRABROST da, iz veoma apstraktnog, ekspresivnog i koloristički snažnog načina slikanja prethodnih godina, napravi iskorak ka lakom, nježnom i naoko transparentnom akvarelu, je samo dokaz da u nama postoje neistražene mogućnosti i čitav svijet tananih emocija koje podjednako traže svoj put ka vani. Marica Kuznjecov Boljević je napravila taj korak i neočekivano na nepoznatom terenu uspjela potpuno da nas osvoji, da nas povede na svoje putovanje, da nas očara magijom, da nas umiri lakoćom „postojanja”, a nas ispuni emocijom i nedvosmisleno nam pokaže da je, u moru svega čega smo bili lišeni prethodnih godinu dana, izlaz, pa i suština čovjeka samo čista LJUBAV. Ta ljubav koja diše i treperi iz svakog poteza četkicom, iz svakog akvarela koji se nižu pred nama, je osnovni princip po kome živi i radi Marica. Ljubav je jedina istina i vrijednost iz koje mogu nastati vrhunska umjetnička djela poput ovih“, istakla je u tekstu kataloga Radmila – Beća Radulović.

 

Marica Kuznjecov Boljević je rođena 4. oktobra 1972. godine na Cetinju. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1995. godine, na odsjeku za grafički dizajn (u klasi prof. M. Grozdanića). Samostalno je izlagala u Budvi, Petrovacu, Kotoru, Herceg Novom, Podgorici i Beogradu. Značajnije kolektivne izložbe: Crna Gora, Srbija, Poljska, Mađarska, Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Čehoslovačka. Kao umjetnički direktor agencije „Focus Communications“ iz Beograda učestvovala je u kreiranju plakata „Free Press“ (u produkciji B-92) koji je  nagrađen srebrnom medaljom na festivalu Epica u Njujorku 1998. godine. Studijska putovanja: SAD (Njujork, San Francisko, Berkli – Institut umjetnosti KALA), Francuska (Marselj). Sem grafičkim dizajnom i slikarstvom, bavi se izradom unikatnog nakita. Živi i stvara u Budvi.

 

 

Izložba će biti otvorena do 10. jula 2021. godine.