Maleni grad-utvrđenje Sv. Stefan, čudesno ovaploćenje prirode sa nesvakidašnjim izrazom ljepote, podignut je na kamenitom poluostrvcu koje sa kopnom vezuje uzani pješčani sprud. Istovremeno, predstavlja i istaknuto kulturno-istorijsko središte slavnih Paštrovića. Pretpostavlja se da je sazdan i utvrđen u XV vijeku prema predanju koje govori da je sagrađen od blaga zaplijenjenog od Turaka. Naime, prilikom jedne od opsada grada Kotora od strane Turaka, Paštrovići  odluče da se masovno (njih oko 1000) odazovu pozivu za pomoć, te zajedno sa Kotoranima pobiše Turke. Na povratku u Paštroviće, neposredno u blizini plaže Jaz, opaze turske galije i odluče da još jednom napadnu Turke. Poslije uspješnog napada, vratiše se svojim kućama sa bogatim plijenom. Odlučiše, odmah zatim, da svako pleme, a bilo ih je dvanaest, ogradi kuću na ostrvcu koje prozvaše Sv. Stefan po crkvici sagrađenoj u doba Nemanjića i posvećenoj arhiđakonu Stefanu Prvomučeniku, zaštitniku ove rodonačelne srpske porodice

Sv. Stefan je vjekovima bio značajno sjedište svih Paštrovića, u kojem je jedno vrijeme zasjedao i donosio odluke čuveni paštrovski sud „stol od pravde“ ili „bankada“, a nalazio se na samom ulazu u gradić, na takozvanom „Rolinu“.

Tokom svoje istorije Sv. Stefan je bio puno puta varvarski napadan od strane Turaka. S obzirom da je bio utvrđen jakim zidom, u njemu su Paštrovići obično sklanjali djecu, majke i starije iznemogle osobe da bi ih sigurnije zaštitili od ratničkih sukoba. Ovo maleno utvrđenje, uglavnom je izdržavalo neprijateljske napade, dok je u narodu ostalo vjerovanje da prvenstveno Sv. Stefan Prvomučenik štiti ovaj svoj gradić od svih nevolja.

Zanimljivo je da su, na ovom malom utvrđenom prostoru, tokom istorije sagrađene čak tri crkve. Pored pomenute omanje, stare srkve Sv. Stefana, podignute na najuzvišenijem dijelu osrvca, sazidana je 1885. godine nova, veća crkva, posvećena istom svetitelju. Ikone na oltarskoj pregradi nove crkve uradio je poznati petrovački slikar Marko Gregović krajem XIX vijeka. Ista crkva je 1939. godine posvećena Sv. Aleksandru Nevskom. Na samom ulazu u gradić, sa lijeve strane nalazi se omanja crkva posvećena Sv. Preobraženju, koja u svojoj unutrašnjosti čuva škrte tragove fresko slikarstva.