Обавјештавамо Вас да ће у Кући легата у Београду у суботу, 18. јануара 2020. године, са почетком у 19 часова, свечано бити отворена документарно-умјетничка изложба „Иконе Паштровића и Будве“, коју су осмислили и конципирали мр Луција Ђурашковић, историчарка умјетности и музејска савјетница, и мр Душан Медин, археолог и кустос.

 

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ

На свечаном отварању изложбе обратиће се Филип Брусић-Renaud, директор Куће легата, мр Луција Ђурашковић, директорица ЈУ Музеји и галерије Будве, проф. др Павле Р. Анђус, предсједник Удружења Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду „Дробни пијесак“ и проф. др Драган Војводић, дописни члан САНУ. Посјетиоци ће бити у прилици да чују и духовне пјесме у изведби вокалног октета из Београда.

 

О ИЗЛОЖБИ

Изложба је састављена из три сегмента: 1) изложба икона старих паштровских манастира Прасквице, Режевића и Градишта (XVIII и XIX вијек), 2) изложба икона Марка Крстовог Греговића (1867–1941), једног од првих академски образованих сликара из Црне Горе, школованог у Бечу крајем XIX вијека, и 3) изложба мозаика с религијским мотивима активног ликовног умјетника Јована Паке Кентере (1960) из Светог Стефана. Изложба ће бити отворена за јавност до 3. фебруара.

Иконе из паштровских манастира, као и оне које је изобразио сликар Марко К. Греговић, похрањене су у паштровским и будванским вјерским објектима који су проглашени за културно добро Црне Горе, чиме, у складу с одребом члана 3. Закона о заштити културних добара Црне Горе (2010), уживају заштиту као и културна добра у којима се налазе.

 

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Како би се београдској и српској јавности приближила тематика изложбе, пратиће је и три стручно-популарна предавања о сакралној баштини Паштровића, која ће одржати мр Луција Ђурашковић (21. јануар), мр Душан Медин (25. јануар) и проф. др Драган Војводић с Одјељења за историју умјетности Филозофског факултета Универзитета у Београду, а 1. фебруара публика ће имати прилике и да чује концерт паштровских пјесама у извођењу доц. др Злате Марјановић (Академија умјетности у Бања Луци) и њених студената опкупљених око Етно-ансамбла „Култ“.

 

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА И ЗАХВАЛНОСТ

Изложба је резултат плодотворне сарадње ЈУ Музеји и галерије Будве са Кућом легата из Београда, остварене на иницијативу и уз свесрдну подршку Удружења Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду „Дробни пијесак“Ротари клуба „Калемегдан“ из Београда и Ротари клуба Будва.

Захвалност и овим путем упућујемо Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве, као и управи паштровских манастира Прасквице, Режевићи и Градишта, цркве Светог Томе у селу Жуковица изнад Петровца, као и парохијском дому цркве Свете Тројице у Старом граду Будви, на иконама уступљеним за потребе ове изложбе.