Obavještavamo Vas da će u Kući legata u Beogradu u subotu, 18. januara 2020. godine, sa početkom u 19 časova, svečano biti otvorena dokumentarno-umjetnička izložba „Ikone Paštrovića i Budve“, koju su osmislili i koncipirali mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica, i mr Dušan Medin, arheolog i kustos.

 

OTVARANJE IZLOŽBE

Na svečanom otvaranju izložbe obratiće se Filip Brusić-Renaud, direktor Kuće legata, mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve, prof. dr Pavle R. Anđus, predsjednik Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ i prof. dr Dragan Vojvodić, dopisni član SANU. Posjetioci će biti u prilici da čuju i duhovne pjesme u izvedbi vokalnog okteta iz Beograda.

 

O IZLOŽBI

Izložba je sastavljena iz tri segmenta: 1) izložba ikona starih paštrovskih manastira Praskvice, Reževića i Gradišta (XVIII i XIX vijek), 2) izložba ikona Marka Krstovog Gregovića (1867–1941), jednog od prvih akademski obrazovanih slikara iz Crne Gore, školovanog u Beču krajem XIX vijeka, i 3) izložba mozaika s religijskim motivima aktivnog likovnog umjetnika Jovana Pake Kentere (1960) iz Svetog Stefana. Izložba će biti otvorena za javnost do 3. februara.

Ikone iz paštrovskih manastira, kao i one koje je izobrazio slikar Marko K. Gregović, pohranjene su u paštrovskim i budvanskim vjerskim objektima koji su proglašeni za kulturno dobro Crne Gore, čime, u skladu s odrebom člana 3. Zakona o zaštiti kulturnih dobara Crne Gore (2010), uživaju zaštitu kao i kulturna dobra u kojima se nalaze.

 

PRATEĆI PROGRAM

Kako bi se beogradskoj i srpskoj javnosti približila tematika izložbe, pratiće je i tri stručno-popularna predavanja o sakralnoj baštini Paštrovića, koja će održati mr Lucija Đurašković (21. januar), mr Dušan Medin (25. januar) i prof. dr Dragan Vojvodić s Odjeljenja za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a 1. februara publika će imati prilike i da čuje koncert paštrovskih pjesama u izvođenju doc. dr Zlate Marjanović (Akademija umjetnosti u Banja Luci) i njenih studenata opkupljenih oko Etno-ansambla „Kult“.

 

MEĐUNARODNA SARADNJA I ZAHVALNOST

Izložba je rezultat plodotvorne saradnje JU Muzeji i galerije Budve sa Kućom legata iz Beograda, ostvarene na inicijativu i uz svesrdnu podršku Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“Rotari kluba „Kalemegdan“ iz Beograda i Rotari kluba Budva.

Zahvalnost i ovim putem upućujemo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve, kao i upravi paštrovskih manastira Praskvice, Reževići i Gradišta, crkve Svetog Tome u selu Žukovica iznad Petrovca, kao i parohijskom domu crkve Svete Trojice u Starom gradu Budvi, na ikonama ustupljenim za potrebe ove izložbe.