U četvrtak, 8. jula u 21 čas u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ biće otvorena izložba „Autoportreti stanja“ Miomira Miša Vemića. Kustoskinja izložbe je Tanja Jovetić, viši kustos, dok će izložbu otvoriti Nikolina Đurović, profesorica italijanskog jezika i teoretičarka savremene umjetnosti.

U nastavku donosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje Tanja Jovetić, kustoskinja izložbe: „Nekada cijelo tijelo izvijeno u trzaju, iskoraku, čak i pod jačinom tereta koji nosi na leđima ne odustaje, udara kopitama, što je veća jačina tereta, jača bol, ali i borba, snaga, energija… bez i jedne naznake za mogućnošću da se odustane ili da se preda. Vemić kao vrstan slikar intenzitetom i kontrastima boja, od tamne, skoro crne do svijetlo bijele, viješto jakom ekspresijom oslikava tijela životinja, lice je primarno i dat je akcenat na očima, u kojima vidimo snagu i jačinu svega proživljenog, životnu borbu i teret koji mora da se iznese, onaj vidljiv kao i onaj unutranji, večitu borbu onog demonskog i iskonskog u nama samima. Na virtuozno oslikanim glavama životinja, otvorenih vilica, raširenih nozdrva i iskolačenih očiju, sami osjećaj, ali i uznemirenost je jača. Dugi niz godina Vemić nam upravo kroz oslikana tijela i glave konja prikazuje svoje emocije  iskreno, snano istrajte, doživite, ne odustajte …“

Sarabela Drljan je povodom izložbe zapisala: „Konji su oduvijek bili važni ljudima. Obavljali su brojne uloge koje su im bile zadate. Pratili su čovjeka u stopu. Mitovi i epske pjesme su pune priča o čudnovatim konjima. Brojni crteži u pećinama od strane praistorijskih ljudi sugerišu na vrijednost i ulogu koju su konji imali. Ovaj drevni saputnik je oduvijek plijenio pažnjom, što zbog svoje gracioznosti što zbog silovitosti. Mišo je virtuoz koji slika ljepotu i ružnoću, ruši tabue i gradi iz temelja jedan nevjerovatan prikaz borbe dobra i zla, očaja i nade. Taj vrtlog osjećanja je istaknut na svakoj njegovoj  slici. Jaki ekspresivni potezi puni odlučnosti, boje prigušene, nema pozadine samo glavna figura – konj.”

Miomir Mišo Vemić rođen je 1954. godine u Donjoj Bukovici, opština Šavnik. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, likovni odsjek. Organizator je Prvog proljećnog internacionalnog bijenala minijature u Nikšiću 2005. godine. Učestvovao je na više internacionalnih bijenala i na brojnim selektovanim internacionalnim umjetničkim simpozijumima. Dobitnik je nagrade „Paleta Đure Jakšića” 2012. godine u Požarevcu. Nagrađen je i na Internacionalnom bijenalu akta u Petrovcu i dobitnik je nagrade „Zoran Matić” – Požega. Dobitnik je priznanja „Zlatna paleta” za poseban doprinos u radu međunarodne likovne simpozijum-radionice SAVA 2017, Brčko Distrikt BiH. Izlagao je na 50 samostalnih i više stotina kolektivnih izložbi, u značajnim galerijama i muzejima u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Švajcarskoj… Slike autora se nalaze u Čikagu, Londonu, Budimpešti,

Moskvi… Jedna od njegovih slika je dio kolekcije turskog pisca Orhana Pamuka. Učestvovao na brojnim internacionalnim susretima umjetnika u Turskoj, Grčkoj, Švajcarskoj, Poljskoj, Makedoniji, Madjarskoj, Srbiji. Gelsim Univerzitet iz Istanbula uvrstio Miomira Miša Vemića među šezdeset umjetnika koji su kroz istoriju koristili konja kao centralni motiv na svojim djelima. Član ULUCG-a i ULUBIH-a. Miomir Mišo Vemić živi i stvara u Nikšiću.

 

Izložba će biti otvorena do 5. avgusta 2021. godine.