U utorak, 22. juna 2021. u 20 časova u Spomen domu „Crvena komuna“ biti otvorena izložba slika „Boja kao nijemi jezik” Vladana Ranđelovića. Izložbu će otvoriti dr Milun Lutovac, teoretičar savremene umjetnosti. Kustoskinja izložbe je mr Jasmina Lazović.

 

„U djelu akademskog slikara Vladana Ranđelovića praznina ne postoji. Sve je, od prve linije, crteža i boje – oblik i sadržaj. Između forme i sadržine Ranđelović kao da namjerno bira onu tajanstvenu, suptilnu liniju, kojom se, svjetlošću uzajamnih funkcija, povezuju bojom isjeckane cjeline. Granične linije njegovih koncentrisanih kolorističkih krajolika, nijesu ono što dijeli i podvaja prostor unutar slike, naprotiv, to su linije koje mire i benevolentnim duhovima povezuju podvojene cjeline. Okrećući se poetskoj realnosti, to jest, metafizičkoj umjetnosti, Ranđelović teži vizuelnom prikazivanju onog izvan dosega čula i svakodnevnog značenja. Sve dato na slici je tajanstveno, kao prostor u iščekivanju nekog neobičnog velikog događaja. Cilj Ranđelovićeve simbolike i metaforičnosti njegovog izraza jeste u tome da izrazi i poveže kolorističke suprotnosti, to jest, da ih ujedini. Nakon prve, namjerne etape opčinjenosti, dolazi etapa prosuđivanja, to jest, etapa psihološke analize. Izložena djela ovog vrsnog likovnog pedagoga iz Niša, zapravo su niz ontoloških varijacija odnosa između organskog i duhovnog životnog opredjeljenja. Njihov vječiti sukob, vješto dat kroz cikličnu strukturu, odgovara nespojivosti impresije i refleksije, trenutnog i trajnog u našem vremenu. Pitanje koje određuje Ranđelovićev stvaralački kredo jeste: može li doći do izmirenja između potrebe da se doživljaji zbilje akumuliraju, da se udovolji zakonima čulnosti, i pokušaja da se ta zbilja tumači sa stajališta kontemplacije? Ranđelovićev stav je nedvosmislen: niti se stvarnost može nadvladati bez spoznaje koju daje iskustvo, niti se čistom čulnosti može doseći potpuno unutrašnje zadovoljstvo. Osnovna poruka Ranđelovićevog djela je da misao nema vrijednost ako se čulno ne potvrdi u oku posmatrača” naveo je u tekstu kataloga dr Milun Lutovac.

 

Vladan Ranđelović je rođen u Nišu 1975. godine. Diplomirao slikarstvo na FLU u Prištini u klasi prof. Hilmije Ćatovića, a magistrirao vajarstvo u klasi prof. Zorana Karalejića na istom fakultetu. Postao je član ULUS-a 2000. godine. Od 2018. izabran u zvanje docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu za predmete Crtanje i Slikanje. Grupno učestvovao na preko 160 izložbi u zemlji i inostranstvu i na oko 50 likovnih kolonija, od kojih su pojedine međunarodnog kataktera. Dobitnik je nagrade za slikarstvo „Momčilo Mitićˮ. Samostalno je izlagao na preko 50  izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

 

Izložba će biti otvorena do 3. jula 2021. godine.