U utorak, 21. decembra 2021. godine u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ (JU Muzeji i galerije Budve) biće otvorena izložba Čedomile Čede Ivanović. Pored likovnog aspekta, autorka će se budvanskoj publici predstaviti i poezijom, i u toku večeri biće predstavljena njena zbirka poezije pod nazivom „Bogatsvo duše“. Izložbu će zvanično otvoriti pjesnikinja Milica Kralj, koja će takođe govoriti o poeziji Čedomile Ivanović, dok će u muzičkom djelu programa nastupiti Vlasta Barač Tanjević.

„Cijeli svoj život posvetila je umjetnosti, ne samo kao neko ko izmaštava i zapisuje riječi i tako stvara prelijepu poeziju, već te riječi pretače na platno i tako stvarajući jednu cjelinu koja je i čini istaknutom umjetnicom. To nije bilo teško prepoznati i podržati. Jednom je jedan poznati umjetnik rekao – Ako mi ne podržavamo umjetnike onda žrtvujemo svoju maštu na oltaru surove realnosti i završavamo tako što ne vjerujemo ni u šta i imamo bezvrijedne snove“, ističe se u tekstu kataloga koji potpisuje akademski slikar Rade Vujačić.

Čedomila Čeda Ivanović, rođena 1943. u Doljanima, blizu Podgorice. Do penzionisanja radila je u tekstilnoj industriji Podgorica. Slikarstvom i poezijom se bavi od rane mladosti. Član je ULUS Uranak, Udruženja književnika i umjetnika Zenit, Matice Srpske Novi Sad, kao i udruženja USUA Australija. Do sada je imala četiri samostalne izložbe i preko 150 grupnih, u Crnoj Gori i inostranstvu. Do sada je objavila 6 knjiga poezije.