U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, dokumentarni film „Mamula – All inclusive“ režisera Aleksandra Reljića će biti prikazan u
Spomen-domu „Crvena komuna“ (kino sala) u Petrovcu 1.februara (četvrtak) 2024. u 19 časova. Režiser će se nakon projekcije obratiti publici i odgovarati na pitanja. Projekcija se organizuje u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje i ulaz je slobodan.

Sinopsis:
Tvrđava Mamula na ostrvu Lastavica, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, tokom oba svjetska rata služila je kao zloglasni logor u kojem su civili zatvarani, mučeni i moreni glađu. Ivo Marković je zatočen u Mamuli 1942. kao osmogodišnjak i dobro se sjeća mučenja stotina civila od strane italijanskih fašista. Odluka Vlade Crne Gore da ostrvo da u koncesiju kako bi se od tvrđave napravio ekskluzivni hotel, duboko ga je povrijedila i ponizila. Iako se investitor obavezao na izgradnju „jedinstvenog hotela, sa posebnom memorijalnom sobom“, Ivo Marković zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima protivi se toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve.

Režiser Aleksandar Reljić je rođen 1974. u Beogradu. Profesionalni je novinar i režiser dokumentarnih filmova koji u svom tematskom fokusu drže pitanja ljudskih prava, ratnih zločina, ksenofobije i međuetničkih odnosa na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Za svoj profesionalni rad višestruko je nagrađivan. Urednik je Dokumentarno-obrazovnog programa na RTV Vojvodina.