U organizaciji JU „Muzeji i galerije Budve”, u prostoru Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu, od 7. do 31. avgusta 2020. godine biće predstavljena izložba pod nazivom „Aleluja“ umjetnika Milana Lutovca. Svečano otvaranje biće upriličeno u petak 7. avgusta u 21 čas. Kustoskinja izložbe je mr Jasmina Lazović, a izložbu će otvoriti Dušan Medin dipl. arheolog i master menadžer u kulturi.Pozivamo posjetioce, da uz poštovanje propisanih mjera, ne propuste da prisustvuju otvaranju izložbe.

U nastavku prenosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje Aleksa Pejović: “ALELUJA” je VI samostalna izložba doktora teorije savreme umjetnosti Miluna Lutovca. U kovitlacu svijeta koji ga okružuje Lutovac nam još uvijek ne otkriva središnju tačku u kojoj su sadržani njegov stvaralački  prostor i vrijeme. On nas poziva na razmišljanje o stvarnosti, i usredsređuje na misao o čoveku kao nepotpunom biću bez njegovog odjeka u prirodi. Iz fantazije i podsvijesti, instikta i sna, sjećanja i zanesenjaštva, iz ogromnog nasleđa istorije umjetnosti, Lutovac gradi svoj pogled na umjetnost za čovjeka, koji nije okrenut ka lokalnoj samodovoljnosti, već svim svojim bićem pripada neuhvatljivim akcentima vječne igre boja i pokreta velikog svijeta. Lutovac pokreće pitanja odnosa analize i sinteze, djelova i cjeline, divergentnih i konvergentnih nizova. Unutar igre misli i svemoći sna on, u velikom eksperimentalnom prostoru svoje fantazije, podslikava ideju o suštini  onoga ka čemu se stremi i u šta se vjeruje – ideju o jedinstvu igre unutar i izvan čovjeka. Stremljenja savremenog društva, bez jasne orjentacije i trijumf materijalističke civilizacije, u kojoj je sve utilitarno i pragmatično, u kojoj je razorena organska veza duha i materije, u kojoj je čovjek sveden na upotrebnu vrijednost i lak plijen, ne samo COVID-19, dokaz su da su danas ponovo na snazi zakoni nekih neshvatljivih krajnosti i da su opet poljuljane prirodne ravnoteže na osnovu kojih svijet traje i opstaje kroz vrijeme.”

Milun Lutovac je angažovan kao predavač na Fakultetu umjetnosti, UDG u Podgorici. Doktorirao je na Univerzitetu Donja Gorica na katedri Teorija savremene umjetnosti. Od 2014. godine vodi i zastupa Umjetničku galeriju “Velimir A. Leković” u Baru. Selektor likovnog programa na festival „Barski ljetopis“ bio je od 2014. do 2017. godine. Autor je brojnih likovnih i književnih kritika. Aktivno se bavi slikarstvom. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.