U srijedu 25. maja sa početkom u 20h u galeriji „Marko K. Gregović” u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu biti otvorena izložba grafika Ane Lompar – diplomirane grafičarke sa Cetinja. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Vesna Radović sa Cetinja. Kustoskinje izložbe su mr Jasmina Lazović i mr Milijana Istijanović. Naziv izložbe je „Stvaranje tišine”.

Na otvaranju će Ines Lompar, učenica JU ŠOMO „Savo Popović” iz Cetinja,  na violini odsvirati odlomak iz Vivaldijevog koncerta. Izložba će biti otvorena do 16. juna.

O stvaralaštvu Ane Lompar pisao je akademski slikar mr Branko Mrdak: Maslačak, biljka koja prolazi kroz više transformacija tokom svoje životne dobi, od biljjke koja je samo na prvi pogled obična transformiše se u biljku sa veoma neobičnim cvijetom, kojeg svi mi pamtimo iz djetinstva. Cvijet koji se iz jarko žutih boja pretvara u „plodove” ahenije, ili sto bi mi rekli u male padobrance. Upravo ta transformacija i ta jedna ahenija koja „leti” graciozno i samostalno nošena nekim povjetarcem, je ono što me asociralo na autorku. Sama autorka isto tako „leti” u svijet umjetnosti nošena povjetarcem koji bi u ovom slučaju bila sama grafika. Taj „povjetarac”, grafika, je kod Ane omogućio da iznese svu onu unutrašnju ljepotu koji nosi. Unutrašnja ljepota koja je bazirana na autorkinom djetinstvu, sjećanjima, osjećanjima i sve ono lijepo i emocijalno što je skriveno, a iznijeto je na jedan originalni način i nosi lični pečat. Sve ove moje riječi upravo sami radovi potvrdjuju. Ana sa tolkom sigurnošću i slobode barata sa svim likovnim elementima, linijom, mrljom, valerom, oblikom… Poigrava se čak i sa samom kompozicijom, može se primijetiti da kod većine radova ta kompozicija nije „klasična” centralna već je u zavisnosti od naziva, oblika, ideje ili samog Aninog „leta” ona pomjerena u neku od strana a opet ne narušavajući likovni sklad ili ravnotežu. Pored igre sa kompozicijom imamo i sami format rada koji je ponekad duguljast, neobičan a opet provokativan za autorku i sa toliko smjelosti istražuje mogućnosti tih formata da se slobodno može reći da se radi o umjetnici pred kojom je velika budućnost. Gledajući Anine radove siguran sam da ovaj njena igra u „letu” ima još mnogo toga da nam pokaže, i sa nestrpljenjem čekam nove radove i izložbe. Na kraju bih zaključio sa citatom iz jednog Aninog teksta „Jer grafika je duševna poezija, list koji gradi tako značajnu knjigu”.

Ana Lompar diplomirala je i magistrirala na Fakultetu za likovne umjetnosti Cetinje. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.