U petak 29. oktobra 2021. godine u 19 časova u galeriji „Marko Krstov Gregović” (Spomen dom „Crvena komuna”) biće otvorena izložba pod nazivom „Vrtlog“ umjetnice Elene Baglai Nikolić. Kustoskinja izložbe je mr Milijana Istijanović, dipl. slikarka, a izložbu će zvanično otvoriti Tatjana Zlockaja, profesorica na bjeloruskoj akademiji umjetnosti. U muzičkom djelu programa će nastupiti Dunja Čormaković, učenica IV razreda ŠOMO Budva, odsjek gitara u klasi prof. Igora Zenovića.

„Ja imam svoj tajni roman sa štampanim materijalima i tehnikama grattage. Sa jednodnevnim​ reklamama, kladioničarskim​ tabelama, sa ženskim časopisima (koje ne čitam, a koji imaju tako lijepe stranice). A ima još i predizbornih letaka! Štampa​ je luksuzna, a​ papir je visokog kvaliteta. Kutije​ od kesica čaja i ženskih hulahopki, flajeri za ekskurzije i letki iz supermarketa. Svi ovi​ čarobni dezeni,​ obojeni​ ​ fontovi različitih veličina, nasumične riječi i fotografije, izazivaju želju da se​ sve to iseče makazama, pomiješa i upotrebi kao materijal za sliku. Ono što bi trebalo da nestane u kontejnerima za smeće, osuđeno na kratak život, mijenja se i​ ponovo rađa u novom kvalitetu i ponovo počinje da kruži u urbanom vihoru. Riječ postaje dio slike, poput ukrasa, dezen se pretvara u​ potez kičice. Ovo je na svoj način​ magija, uvijena u neku vrstu rebusa, koju ostavljam gledaocu da​ riješi. U njemu ja formiram poruku za buducnost, brisem sve ne nuzno i ispunjavam smislom“, zapisala je autorka o svom djelu.

Elena Baglay Nikolić rođena je 1973. godine u Kazanju, Rusija. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti Feshin u Kazanju, na slikarskom odsjeku u klasi profesora M.A. Vagapova. Usavršavala se kod profesora Nafikova R.I. Godine 2014. priredila je samostalnu izložbu u galeriji Queen of Montenegro u Bečićima. Učesnica je nekoliko kolektivnih internacionalnih izložbi i likovnih kolonija. Njeni radovi se nalaze u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Bavi se slikarstvom, pedagoškim radom i dizajnom enterijera. Živi i stvara u Budvi.

Izložba će biti otvorena do 9. novembra 2021. godine.