Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, JU Muzeji i galerije Budve i Fakultet vizuelnih umjetnosti Univerziteta „Mediteran” Podgorica organizuje izložbu ,,Sedmica”, utorak, 7.marta 2023.godine u 19 časova, u Galeriji ,,Marko K. Gregović” Spomen-dom „Crvena komuna” u Petrovcu.

Fakultet Vizuelnih umjetnosti Univerziteta ,,Mediteran” je kroz implementaciju projekta Art terapija, u saradnji sa Specijalnom bolnicom za psihijatriju u Dobroti, učestvovao u razvijanju jedinstvenog programa ekspresivne psihoterapije. Projekat Art terapija se tokom 2021-2022 godine sprovodio u prostorijama ZU Dobrota, sa ciljem poboljšanja uslova i načina rada sa pacijentima. Kao primarni oblik komunikacije u ovom procesu koristi se umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje i slične tehnike) kako bi se kroz kreaciju omogućilo pacijentima da bolje pristupe vlastitim osjećanjima i mislima. Art terapija projekat se zasnivao prvenstveno na radu sa pacijentima, ali i sa osobljem, u cilju njihovog obučavanja u pružanju ove vrste pomoći.

Osim obezbjeđivanja kvalitetnijeg liječenja pacijenata u ZU Dobrota, projekat Art terapija je imao za cilj destigmatizaciju mentalnih bolesnika, kao i same bolnice u Dobroti, jedine specijalne bolnice za psihijatriju u Crnoj Gori. Takođe, projekat koji je osmislila i razvila grupa profesora, studenata, umjetnika Fakulteta vizuelnih umjetnosti, a koji je podrazumijevao višemjesečni boravak umjetnika u psihijatrijskoj bolnici i konstantan rad sa pacijentima težih mentalnih oboljenja, imao je za cilj i pružanje pomoći pacijentima u održavanju i ostvarivanju novih odnosa sa spoljašnjim svijetom.

U okviru pomenute izložbe biće prikazano 30 radova pacijentkinja sa hroničnog i akutnog odjeljenja, zvanog „Sedmica” po kome je izložba i naslovljena, a otvoriće je prof. Marija Džoganović, dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta „Mediteran” Podgorica.

Izložba će biti otvorena do 24. aprila 2023. godine.