U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu, u utorak 11. jula 2023. godine, sa početkom u 21 čas biće otvorena izložba slika umjetnika Milovana – Mikija Radulovića.

Umjetnik će se predstaviti sa 50 radova, tehnika – ulje na dasci (godine nastanka 2022. i 2023.). Izložbu će otvoriti mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti.

Milovan – Miki Radulović rođen je 1947. godine u Nikšiću. Završio je Pedagošku akademiju, grupa likovno vaspitanje u Nikšiću. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1977. godine, u klasi prof. Miloša Bajića. Na istom fakultetu, 1980. godine, magistrirao u klasi prof. Radenka Miševića. Pripadao je umjetničkoj grupi ,,Generacija 9’’. Priredio oko 40 samostalnih i učestvovao na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva. Član je ULUCG-a od 1987. godine.

Odlomak iz teksta Ratka Božovića , sociologa kulture:

„A Mikijeve slike svojom simboličkom zagonetkom, čudesnom vedrinom i vizuelnim utiskom uvode gledaoca u svijet likovnosti koji je najbliži poetskom nadrealizmu i spontanoj igri, gotovo dečijoj neposrednosti. Bio je u pravu Zoran Pavlović kad je u njegovom slikarstvu poodavno prepoznao “detinjsku čednost”. To je njegovo stalno svojstvo, njegov veoma izraženi kontinutet. Iz tog kontinuiteta prepoznatljiva je crtačka virtuoznost, ali i očaravajuće prisustvo prirode u kojoj je oživljen pejzaž baš kao i životinjski svijet sa čovjekovim pogledom. Igra u njegovoj slici isto je što i vitalnost slike, igra njenog bića. Tu sliku tvori svojom izvornom imaginacijom i nadgleda njen majstor sklon fantastičnim vizijama.”

Izložbu možete pogledati do 31. jula 2023. godine.