Na platou ispred Spomen-doma „Crvena komuna” u Petrovcu u utorak, 27.juna 2023. godine sa početkom u 20 časova održaće se prvi put međunarodni dječiji festival folklornih ansambala pod nazivom „Junsko festivalsko dječije veče u Petrovcu”.
Dječiji festival će biti organizovan i održan po prvi put u junskom terminu u okviru naše obostrane dugogodišnje saradnje sa Multikulturalnom internacionalnom organizacijom folklornih festivala (MIOF), sa sjedištem u Ohridu, podrškom i saradnjom JU Muzeji i galerije Budve i Spomen-doma „Crvena komuna”, koji je i domaćin ovog tradicionalnog folklornog festivala, koji se održava svake godine u julskom i avgustovskom terminu .
Petrovačkoj publici će se predstaviti četiri folklorna ansambla, iz Moldavije 2, Srbije 1,Crne Gore 10, a ukupno će nastupiti 120 učesnika.
Festivalsko veče otvoriće folklorni ansambal KUD ,,Rumija” iz Bara.
Želja direktora ove organizacije gospodina Zorana Leveskog u okviru njihove međunarodne turneje i domaćina ovog festivala,koncipirana je da ovim dječijim festivalom obogatimo i upotpunimo kulturno-umjetnički program u okviru projekta „Budva Evropska prijestonica kulture”.