U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u utorak, 1. novembra 2022. godine, u 19 časova, u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu biće otvorena izložba slika „Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića. Kustoskinja izložbe je mr Jasmina Lazović. Izložbu će zvanično otvoriti Marija Saičić, istoričarka umjetnosti.

Dio teksta iz kataloga Marije Saičić, istoričarke umjetnosti:

LAVIRINT PODSVIJESTI U DJELIMA MIRKA DRAGOVIĆA

„Gradeći jedan poetski oblik, akademski slikar Mirko Dragović u svojim djelima spaja dva antipoda: san i stvarnost, te dobija autentičnu atmosferu na svojim radovima. Izbjegavajući bolnu bjelinu platna, Mirko se igra sa bojama i oblicima, stvarajući novi svijet u kojem se san i stvarnost podudaraju. Iako na dijametralno suprotnim stranama čovjekovog poimanja, san i stvarnost se izjednačavaju; u momentu gledanja slike posmatrač ne zna gdje stvarnost prestaje, a san počinje. Njegovi radovi predstavljaju zalaženje u ljudsku dušu, te slika čudesan svijet u kojem obitavaju plemenite i iskrene emocije.

Na njegovim radovima koji su okarakterisani kao apstraktni ekspresionizam, dominira radnja puna pokreta: razigrane i fino savijene linije stvaraju kompozicije koje spajaju svijest i svijet snova. Sanjalačku atmosferu na svojim radovima upotpunjuje skladnim koloritom; boje su žive, neusiljene nalik prirodi. Stoga ne čudi što Mirko svoju inspiraciju pronalazi upravo na ljepšoj strani svijeta i života, odnosno u ljubavi, prijateljstvu, djetinjstvu, prirodi… Pokret njegovog kista gradi harmonične oblike, a pjesničkim zanosom i maštom svojim kompozicijama dao je osobenu boju. Upravo u toj sintezi slikarstva i poezije koju gradi živopisnim pokretima i harmoničnom slikarskom paletom, san se izjednačava sa javom dokazujući nam da i san može biti dio stvarnosti koju svakodnevno živimo.”

Akademski slikar Mirko Dragović živi i radi u Podgorici. Srednju likovnu školu „Petar Lubarda” završio je 1999. godine na Cetinju. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju diplomirao je 2004. godine, smjer slikarstvo u klasi profesora Marka Musovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2005. godine, takodje je član Umjetničko likovno književne unije „Vlaho Bukovac” iz Splita. Kolektivno je izlagao više puta u zemlji i inostranstvu, a samostalno osamnaest puta.

 

Izložba će biti otvorena do 17. novembra 2022. godine.