Učetvrtak, 12. maja 2022. godine u 20 časova u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ će biti otvorena izložba umjetnika Stefana Boškovića pod nazivom „Oblici i prostori“. Na izložbi će biti predstavljeno petnaestak radova – slike i skulpture.

 

„Kroz svoj dosadašnji umjetničko-istaživački rad i građenje svog likovnog izraza, moj rad često je pratio određene antropološke fenomene, istraživajući (ili ISTRAŽUJUĆI) čovjeka i njegovo unutrašnje, odnosno spoljašnje. Na taj način moj rad bavi se čovjekovom ličnošću, građenjem ličnosti od djetinjstva i igre, doba adolescencije i sazrijevanja, do doba zrelosti. Ovakvim socijalno-psihološkim sagledavanjem čovjekovog bića, rad se dublje bavi i materijalno-duhovnim odnosom. Putem svog likovnog izraza, u formi skulpture i slike, građenjem minimalističkih oblika i apstraktnih prostora provlače se određeni simboli uz intenzivnu i disonantnu paletu boja, čime se uglavnom ukazuje na neke čovjekove identitetske odrednice, kao i njegov odnos s prirodom i urbanom sredinom”, istakao je o svom radu umjetnik Stefan Bošković.

 

Stefan Bošković je rođen je 2. avgusta 1996. godine u Beranama. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Plavu. Na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju diplomirao je vajarstvo 2019. godine. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Izlagao je na jednoj samostalnoj i petnaest grupnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu. Dobitnik je nagrade za najboljeg studenta na studentskom programu vajarastvo 2019. godine, kao I otkupne nagrade Univerziteta Crne Gore za istu godinu. Bio je učesnik internacionalne ljetnje akademije likovnih umjetnosti u Salcburgu (Austrija), u tri navrata učesnik na likovnoj Eko koloniji u Blidinju (BiH) u organizaciji Eko ZH udruženja, učesnik na IV vajarskoj radionici „IRON AND CASTING WORKSHOP, CASTING OF BRIDGES IN VIŠEGRAD AREA“ u Banskoj Bistrici (Slovačka). Studijski je boravio u Portugalu, na Fakultetu lijepih umjetnosti u Lisabonu.