U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u četvrtak, 1. juna 2023. godine u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” će biti organizovana prva izložba ikona i fresaka digitalno obogaćenih u proširenoj i virtualnoj stvarnosti pod nazivom Budvanski manastiri na raskršću milenijuma.

Izložba čiji su autori Marko Kentera i mr Lucija Đurašković je organizovana u saradnji sa LiveView studiom iz Beograda i Turističkom organizacijom opštine Budva. Dio izložbe će biti predstavljen u galeriji „Marko Krstov Gregović” u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu.

Tekst iz kataloga:

„Vjekovima na padinama koje se obrušavaju sa nebeskih visina prema moru, tihuju pravoslavni manastiri, okružujući drevni grad Budvu. Koliko god ih teški kamen na gorama svih ovdašnjih plemena drži vezanim za zemlju i more, toliko ih freske svetih uzdižu ka nebu, kidajući dio po dio sebe, ali i ostavljajući za sobom, iako blijede, ipak neraskidive tragove svog uspeća. Manastire su podizali i nadziđivali mnogi vladari od Nemanjića i Balšića, do mnogih, često zaboravljenih i rijetko pominjanih, dobrotvora skrivenih lica i sudbina, ostavljajući za sobom trag u vječnosti. Svojom uzvišenom ljepotom i tajnovitom tišinom od davnina privlače putnike i moreplovce, a zadnjih decenija i znatiželjne turiste sa svih strana svijeta. Ako se zagledamo u ta djela skrivena u manastirima Podlastva, Podostrog, Stanjevići, Praskvica, Duljevo, Vojnići, Rustovo, Reževići i Gradište, izražena rukom srednjovjekovnih i savremenih majstora u nesvakidašnjoj harmoniji spoja neba, planina i mora, uvidjećemo da ih, kao najveći umjetnički domet, objedinjuju ne samo vanredno skladni arhitektonski spojevi materijala i vještine, već i molitvene suze vjerujućih u uzvratu živih, milosrdnih pogleda na blagim licima svetih, koji kao nijemi odgovori vječno opstaju skamenjeni u miru manastirskih zidova. Dok zvona, već hiljadu godina, glasno pozivaju na svetu liturgiju i vežu nas odjekom sa precima koji nas zasjenjuju pred oltarom, ponijećemo dio jedinstvene ljepote I duhovnosti sa sobom i podijeliti plemenitu ljepotu lica svetaca, mučenika i careva, ovom nesvakidašnjom izložbom širom obala Crne Gore i regiona. Ova interaktivna izložba fresaka i ikona, protkana najsavremenijim tehnologijama, prikazuje digitalno obogaćene eksponate i simbolički predstavlja još jedan od slojeva bogougodnog kreativnog stvaranja koji se vjekovima talože na temeljima i zidovima budvanskih manastira.”

Autori Marko Kentera i mr Lucija Đurašković