Manifestacija otvaranja Petog međunarodnog bijenala akta „Marko Krstov Gregović“ će se održati u Spomen-domu „Crvena komuna“ u Petrovcu u petak, 9. jula sa početkom u 21 čas. Izložbu će otvoriti i nagrade uručiti predsjednik Opštine Budva gospodin Marko Carević. Biće dodijeljene četiri nagrade u kategoriji skulptura, slika, crtež i grafika/fotografija/video, kao i 12 pohvala. Gran-Prix nagrada biće dodijeljena jednom od nagrađenih u četiri kategorije.

Podsjećamo da je Peto međunarodno bijenale akta planiramo za 2020 godinu i da je tada upućen i poziv umjetnicima širom svijeta da se prijave. Odziv je bio veliki i nakon selekcije radova izabrano je 78 umjetničkih djela različitih stilova, tehnika i umjetničkog izražaja. Zbog pandemije korona-virusa Bijenale je odloženo i zakazano za 2021. godinu.

Međunarodno bijenale akta „Marko Krstov Gregović“ održano je prvi put 2004. godine, a njegov idejni tvorac je vajar Dragan Mijač Brile. Nakon treće održane manifestacije 2008. godine Bijenale se nije organizovalo punih 10 godina. Najzad je 2018. godine u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve manifestacija ponovo pokrenuta, čime je nastavljena značajna tradicija.

U nastavku donosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje Dragiša Obradović, akademski vajar i profesor univerziteta: „Autori, čija dela vidimo na ovoj smotri, svojim stvaralaštvom opravdavaju značaj svog prisustva i daju reprezentativnost Bijenalu, koji na aktuelnoj međunarodnoj umetničkoj sceni, na najbolji način promoviše temu akta u umetnosti slikarstva, vajarstva, crteža, grafike, fotografije i proširenih medija i videa. U današnjim složenim prilikama, organizator je uspeo da ovde okupi 78 autora iz 20 zemalja sa četiri kontinenta. Verujemo, kao i naši domaćini, da bi broj učesnika bio mnogo veći da pandemija Kovid-19 nije poremetila tok prijava koje su dolazile iz celog sveta. Razumljivo je da je najviše učesnika Bijenala, sa 25 autora, iz Crne Gore. Za njima sledi 13 umetnika iz Srbije, 9 iz Slovenije, 4 iz Bosne i Hercegovine i 5 iz Rusije. Troje učesnika je iz Nemačke. Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije predstavljaju na ovoj smotri po dva umetnika. Pored umetnika iz navedenih zemalja na Bijenalu učestvuju po jedan autor iz Egipta, Indije, Danske, Poljske, Ukrajine, Holandije, Kanade, Rumunije, Portugalije i Meksika. Dela predstavljenih autora iz svih ovih zemalja pružaju uvid o tokovima na aktuelnoj umetničkoj sceni u svetu. Izloženi eksponati su autentični svedoci na ovoj manifestaciji i u tom svojstvu validno predstavljaju stvaralačke klime u kojoj se ogleda raznolikost stvaralačkih i stilskih orijentacija autora. Sva dela su nastala pre pandemije i njihova umetnička ekspozicija je iz samosvojne duhovne i estetičke konstelacije. Kreativna osobenost dela, pored savremenih inovativnih promišljanja, obuhvata i tradicionalne tehnike i umetničke stavove, ali i one koji su profilisani i afirmisani na kraju prošlog i početkom ovog veka. Time na odgovarajući način daje ulogu tradicionalnog na ovoj smotri. Dela stvorena na tradicionalnim premisama ovde su prezentovana u inovativnom obliku koja su proistekla iz najboljih iskustava prošlih epoha i oblikovana pod uticajem moderne. Stvaralački milje je otuda živa realnost i u velikom broju dela inspirativno polazište i relevantna podloga. Savremena umetnička praksa putem svojih postupaka značajno je uticala na oblikovni iskaz stvorenih dela i postala dominantan stvaralački ambijent u novom dobu. Iz tradicionalne optike umetnost je ušla u novu realnost koja će kao temeljna poetika savremenog proizvesti bogatu lepezu kreativnih iskaza.