U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u nedjelju, 19. novembra 2023. godine, u 19 časova u Muzeju grada Budve biće otvorena stalna (digitalna/virtuelna) postavka Muzeja grada Budve i predstavljanje najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika Starog grada. Na ovaj način se obilježava 20 godina od otvaranja Muzeja grada Budve.

 Ova izložba predstavlja dio bogatog kulturnog programa kojim se svečano obilježava Dan opštine Budva.

 Na proslavi jubileja i otvaranju izložbe obratiće se predstavnici Opštine Budva i Ministarstva kulture i Crne Gore, a izložbu će otvoriti dr Dragana Kujović, direktor Istorijskog instituta Crne Gore. Izložba je kao poseban projekat realizovana u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Budva i firmom „Live&View Studio” iz Beograda. Autori izložbe su mr Lucija Đurašković i Marko Kentera.

 Projekat virtuelne/digitalne postavke Muzeja grada Budve je stalna (virtuelna/digitalna) postavka i realizuje se kroz formu primjene najsavremenijih tehnoloških rješenja, u vidu višejezične internet/mobilne aplikacije „Hologradˮ, koja se nalazi u internet prodavnici ili na drugom mjestu na koje se korisnik automatski usmjerava. Ova interaktivna aplikacija povezana je sa kompatibilnim internet sajtovima koji je dopunjuju. To je multimedijalni digitalni prikaz izabranih muzejskih predmeta i lokacija kroz proširenu realnost. Ovom postavkom predmeta iz Muzeja i okolnih lokacija u Starom gradu Budve, Muzej grada Budve će imati prestižno mjesto na mapi evropskih muzeja po atraktivnosti i inovativnosti prikazivanja predmeta i lokacija.