Na platou ispred Spomen-doma „Crvena komuna” u Petrovcu u nedjelju 9. jula 2023. godine sa početkom u 20 časova održan je  XI međunarodni festival folklornih ansambala pod nazivom „Julsko festivalsko veče u Petrovcu”.

Festival je održan po jedanaesti put u organizaciji Multikulturalne internacionalne organizacije folklornih festivala (MIOF), sa sjedištem u Ohridu, uz podršku i saradnju JU Muzeji i galerije Budve i Spomen-doma „Crvena komuna”, koji je i domaćin ovog tradicionalnog folklornog festivala.

Početak festivala i dolazak učesnika upriličen je tradicionalnim defileom na petrovačkom šetalištu prema amfiteatru Spomen-doma „Crvena komuna”. Učesnike festivala u ime Spomen-doma „Crvena komuna” i JU Muzeji i galerije Budve pozdravio je i poželio dobrodošlicu organizator programa Miroslav Grubić, koji je i uspostavio saradnju sa MIOFF-om iz Ohrida.

Direktor MIOFF-a Zoran Leveski pozdravio je prisutnu publiku, zahvalio na toplom i srdačnom dočeku domaćina, a zatim najavio bogat program učesnika. Petrovačkoj publici  se predstavilo četiri folklorna ansambla iz: Makedonije, Kanade (Poljska
manjina), Rumunije i Bugarske, a ukupno je nastupilo 130 učesnika. Na kraju programa direktor Zoran Leveski zahvalio je domaćinima i kolektivu JU Muzeji i galerije Budve na dobroj saradnji i gostoprimstvu sa najavom za sljedeći festival koji će se
održati krajem avgusta ispred petrovačkog Spomen-doma:

„Ovaj jedinstveni festival i veličanstveni kulturni događaj sa pozitivnom reakcijom,brojnim ovacijama,aplauzima i prisustvom mnogobrojne petrovačke publike,turista, upotpunjuje i doprinosi ukupnoj kulturnoj i turističkoj ponudu opštine Budva i njenom projektu kandidature za Evropsku prijestonicu kulture u okviru države Crne Gore”.