U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve na platou ispred Spomen-doma „Crvena komuna” u Petrovcu u nedjelju 9. jula
2023. godine sa početkom u 20 časova održan je XI međunarodni festival folklornih ansambala pod nazivom „Julsko festivalsko veče u Petrovcu.”
Festival je održan po jedanaesti put u organizaciji Multikulturalne internacionalne organizacije folklornih festivala (MIOF), sa sjedištem u Ohridu, uz podršku i saradnju JU Muzeji i galerije Budve i Spomen-doma „Crvena komuna”, koji je i domaćin ovog tradicionalnog folklornog festivala.
Početak festivala i dolazak učesnika upriličen je tradicionalnim defileom na petrovačkom šetalištu prema amfiteatru SD ,,Crvena komuna”.
Učesnike festivala u ime SD,,Crvena komuna” i JU Muzeji i galerije Budve pozdravio je i poželio dobrodošlicu organizator programa, Miroslav Grubić, koji je i uspostavio saradnju sa MIOFF-om iz Ohrida.
Direktor MIOFF-a Zoran Leveski pozdravio je prisutnu publiku, zahvalio na toplom i srdačnom dočeku domaćina, a zatim najavio bogat program učesnika. Petrovačkoj publici  se predstavilo četiri folklorna ansambla iz: Makedonije, Kanade (Poljska manjina), Rumunije i Bugarske, a ukupno je nastupilo 130 učesnika.
Na kraju programa direktor Zoran Leveski zahvalio je domaćinima i kolektivu JU Muzeji i galerije Budve na dobroj saradnji i gostoprimstvu sa najavom za sljedeći festival koji će se održati krajem avgusta ispred petrovačkog Spomen-doma.
„Ovaj jedinstveni festival i veličanstveni kulturni događaj sa pozitivnom reakcijom,brojnim ovacijama,aplauzima i prisustvom mnogobrojne petrovačke publike,turista, upotpunjuje i doprinosi ukupnoj kulturnoj i turističkoj ponudu opštine Budva i njenom projektu
kandidature za Evropsku prijestonicu kulture u okviru države Crne Gore.”