More

26/02/2020 to 06/03/2020 19:00

Moderna galerija „Jovo Ivanović”

Cara Dušana 19, Stari grad, Budva

033 452 380

Stihom  i kistom do vječnosti

Rajna Krulj, umjetnica jakog senzibiliteta, u pogledu motiva, zaokupljena prvenstveno ljudskom figurom i likom, tušem s perom ili kistom, jarkim bojama i četkom, nije se mnogo mijenjala od svojih početaka do danas, samo je vremenom oslobađala ruku, pa je tako svoje likovne, od manje energičnih, razvila do snažnih gestualnih poteza četkom, dajući radovima lični pečat.

Osobito mjesto u njenom stvaralaštvu zauzimaju portreti, kako oni rađeni u duhu ekspresionizma, živih boja, tako isto i crteži. Na ovoj izložbi predstavljeni su likovi pjesnika, književnika i umjetnika jer Rajna Krulj, osim što je likovni umjetnik, ona je i poeta. Svojim portretnim likovima, dok slika, kako kaže, piše i pjesme čime ih oživljava i slovom, a ne samo crtežom.

Životan i pun emocija, osmijeh je prisutan na gotovo svim portretisanim likovima, nekad sarkastičan, skriven, zamišljen, ili ljubazan, simbolično ukazuje na njihove optimistične poglede na dešavanja u vremenu u kom žive i njhovu vjeru u bolju budućnost…

Svakom svom liku Kruljeva pristupa s prethodnim upoznavanjem lika i djela istog, a to joj pomaže da, što je više moguće, odredi karakterne crte svakog od njih. Nekad te crte nisu u potpunosti fizički kompatibilne, ali po autorkinom poimanju ličnosti, odgovaraju njenom duhu i senzibilitetu.

Svi portreti rađeni su tehnikom laviranog tuša, omiljenom tehnikom Kruljeve, sa nešto bijele boje, da naznači određene crte lica. Četkicom – širokim zamahom ili perom – tanko iscrtanim energičnim linijama, likovima ističe ono bitno što im daje markantnost, čime postiže svoj lični način komunikacije s papirom i likom koji crta.

Nije teško zapaziti da su portretisani likovi uglavnom pjesnici što je i shvatljivo jer proističu iz autorkine poetske duše i temperamenta jer rat poezijom za dušu i društvo, najoštrije je oružje… i kad je u pitanju ljubav, rodoljublje ili pak socijalna tematika. Crtajući ih, ona oživljava njihov lik, misao i ideje.

Na ovoj izložbi počasno mjesto zauzima lik Stefana Mitrova Ljubiše, rađen tematski za ovu izložbu u okviru proslave Ljubišinih dana, kao i portreti dvojice likovnih poeta, Jovana Ivanovića i Bata Mihailovića, umjetnika najzaslužnijih za osnivanje Moderne galerije, koja danas nosi ime jednog od njih – Jova Ivanovića, prvog i dugogodišnjeg direktora ustanove u okviru koje galerija danas postoji.

 

 

mr Senka Subotić