More

23/09/2019 to 15/10/2019 20:00 - 21:00

Moderna galerija „Jovo Ivanović”

Cara Dušana 19, Stari grad, Budva

033 452 380

Projekcija perspektive predstavlja jedan od ključnih aspekata na osnovu kojih se renesansna umjetnost razlikuje od umjetnosti iz srednjeg vijeka. Dok se u srednjovjekovnoj ikonografskoj umjetnosti izražavao duhovni svijet, u renesansi su željeli izraziti humanistički pogled na svijet. Klasična umjetnost sa svojim realizmom i perspektivom predstavljala je alat za bolje razumijevanje zemaljskog. Vjekovima kasnije, otkrićem fotografije, umjetnici su odmah napustili pravila perspektive i nastao je modernizam.

Umjetnica Mari Terauči sa svojim radovima i instalacijama iz ciklusa „Perspektiva” vraća projekciju perspektive u idiom savremene umjetnosti. Ovog puta ona ne prenosi scenu iz stvarnog života na ravnu površinu, već koristi pravila perspektive kako bi stvorila instalacije u prostoru. Prizori iz svakodnevnog života pretvaraju se u šarmantne objekte koji su postavljeni na scenama kao iz snova. Scene su otvorene za interpretaciju i pozivaju posmatrača da stvori sopstvenu priču.

Čineći ovo, Terauči stvara radove koji su bogati; bogati zbog toga što upućuju na istoriju umjetnosti i bogati zbog toga što podstiču posmatrača na samoispitivanje. Umjetnik koji je vrijedan praćenja.

 

Jeroen van Paassen

osnivač i kustos

Global Village Artists Network & Galerija PLAY room

Zaandam, Holandija