More

05/08/2020 to 25/08/2020

Spomen dom „Stefan Mitrov Ljubiša”

Cara Dušana 13, Stari grad, Budva

+382 33 452 060

 

 

“…Dok nas je zalazak Sunca

Obavijao u nežno roze

Stopili smo se u

Strasno grimizno zbogom,

Zemaljska duša i Kosmička duša

Prsnule su od lepote…”

 

Ričard Bah “Most preko večnosti”

 

Čovjek je od rođenja u okovima, zarobljen realnošću koja guši i egzistira u raskoraku između želja i mogućnosti. U svakodnevnoj borbi sa sobom i onim oko sebe, osnažen vjerom, nadom i iskustvom, upušta se u putovanje koje oslobađa, vodi ka beskrajnom, čistom prostoru koji briše teret trenutnog i ovozemaljskog i daruje let nebeskim plavetnilom. Nošena na krilima samospoznaje, oslobođena stega i nemira, i Dijana budi svoje unutrašnje biće, priznaje želje i lične istine i prepušta se traganju za vječnim i neprolaznim.

Snovi istkani u obrisima najfinijih emocija prepoznaju se u svakom potezu kista koji pleše u treperavom ritmu, stapajući svjesno i nesvjesno. Likovni prikaz Dijane Vukićević odiše pokretom, svjetlošću, širinom i snažnom naracijom. U ciklusu “Putovanje”, njena ptica nosi posebnu simboliku – ona je oda duši koja se odvaja od tijela i uzvišeno pulsira između neba i zemlje, gradeći nevidljivi most na kojem se stvarno pretvara u imaginarno. Unutrašnjim dijalogom koji prenosi na platno, umjetnica istovremeno opušta i intrigira. Uz nju osjećamo bezvremenost i blaženstvo, letimo u nepoznato i otkrivamo prostor bez početka i kraja. Njene slike su pune energičnih, razigranih okreta ptica koje putuju nebeskim prostranstvom, darujući posmatraču uzvišen osjećaj slobode, mira i spokoja. Mekoća oblika, u kombinaciji sa dominantnom plavom bojom, prenose Dijanin senzibilitet i duboku emociju nastalu tokom stvaranja.

Ako zastanemo i oslušnemo, čućemo kako se otvaraju mistična vrata iz kojih izranja skriveni zapis njenog bića, intima koja sadrži najrazličitije varijacije snažne slikarske imaginacije čija se ekspresija kreće putevima koji povremene čiste, svedene linije pretvara u silovitu lavinu forme i pokreta. Dijanine slike nose jaku simboliku, one su žive, dišu, odzvanjaju, bude vjeru i brišu granice trajanja i prolaznosti. Ko želi da čita, pronaći će znake u svakom zamahu krila, pogledu, vrtlogu, obrisu daljine i plavetne mistike neba. U svom svijetu beskonačnog i vanvremenskog, umjetnica poziva na promjenu, slobodu i otklon od ličnih, zarobljenih strahova. Ovim likovnim ciklusom, Dijana nas vodi na putovanje koje hrabri da se otrgnemo, oslobodimo, kao ptice raširimo krila i konačno, kao i ona sama, poletimo.

 

“Poći će na svoj prvi let, velika ptica, sa grebena Labudovog brežuljka u Firenci, ispunjavajući univerzum čuđenjem, sve spise svojom slavom….” (Leonardo, “Knjiga o letu ptica”)

 

                                                                                                                                                          Zvezdana OLUIĆ

 

Katalog