More

07/08/2020 to 31/08/2020 21:00

Spomen dom „Crvena komuna”

Obala 111, Petrovac

+382 33 402 877

„ALELUJA” je VI samostalna izložba doktora teorije savremene umjetnosti Milana Lutovca.

U kovitlacu  svijeta  koji ga okružuje Lutovac nam još uvijek ne otkriva središnju tačku u kojoj su sadržani njegov stvaralački  prostor i vrijeme. On nas poziva na razmišljanje o stvarnosti, i usredsređuje na misao o čoveku kao nepotpunom biću bez njegovog odjeka u prirodi.

Iz fantazije i podsvijesti, instikta i sna, sjećanja i zanesenjaštva, iz ogromnog nasleđa istorije umjetnosti, Lutovac gradi svoj pogled na umjetnost za čovjeka, koji nije okrenut ka lokalnoj samodovoljnosti, već svim svojim bićem pripada neuhvatljivim akcentima vječne igre boja i pokreta velikog svijeta.

Lutovac pokreće pitanja odnosa analize i sinteze, djelova i cjeline, divergentnih i konvergentnih nizova. Unutar igre misli i svemoći sna on, u velikom eksperimentalnom prostoru svoje fantazije, podslikava ideju o suštini  onoga ka čemu se stremi i u šta se vjeruje – ideju o jedinstvu igre unutar i izvan čovjeka.

Stremljenja savremenog društva, bez jasne orjentacije i trijumf materijalističke civilizacije, u kojoj je sve utilitarno i pragmatično, u kojoj je  razorena organska veza duha i materije, u kojoj je čovjek sveden na upotrebnu vrijednost i lak plijen, ne samo COVID-19,  dokaz su da su danas ponovo na snazi zakoni  nekih neshvatljivih krajnosti i da su opet poljuljane  prirodne  ravnoteže na osnovu kojih svijet traje i opstaje kroz vrijeme.

Ravnoteža, jedinstvo suprotnosti, težnja za čistim svijetom, borba protiv, koliko ekološkog, toliko i idejnog, zagađivanja misli i slike, samo su dio stvaralačkog kreda profesora Miluna Lutovca.

Njegov stvaralački rad traganje je za tajnom velike i moćne slike prirode, koja, uz malo sreće, može čovjeku da podari krila, da ga uznese u osjećanju divljenja  pred njenim veličanstvom, i da ga tačkom, koja sadrži sve ostale tačke Univerzuma, kao Nojevom barkom od potopa, zaštiti od savremenih pošasti.

Velika i moćna slika prirode ne može se isprazniti, naprotiv, kod onih koji umiju da gledaju i doživljavaju, ona samo pojačava njihov potencijal moći i otpornosti. Za  razumijevanje te jedinstvene i velike slike mora se bit pun čovjek, u svim  onim kvalitetima koji određuju ono što se naziva – razumijevanjem života i shvatanjem viših životnih vrijednosti.

Otuda i naziv izložbe:  “ALELUJA”.

Usklik,  pjesma i molitva, ista na svim kontinentima – u slavu Tvorca i na radost života!

Lutovac spontanom i iskrenom jednostavnošću usavršava  materijalno tkivo slike, koja, u sveukupnom dejstvu, otvara duboke i široke vidike unutar iskustva savremene umjetnosti. On posjeduje čulo velikog senzibiliteta od kojeg se tek očekuju rezultati.

Možda nas, dr Milun Lutovac, svojim originalnim djelom upravo vodi na mjesta starih susreta i novih pomirenja.

Aleksa Pejović,

Chigwell School,

London, United Kingdom,

July 2020.

 

Katalog