More

08/03/2020 to 20/03/2020 19:00 - 20:00

Moderna galerija „Jovo Ivanović”

Cara Dušana 19, Stari grad, Budva

033 452 380

“Ne može se sve prstom dotaći”

Ona koja je nastala od njegovog rebra. Ona koja je simbol plodnosti. Ona koja daruje život. Ona zbog koje se ratuje. Ona. Žena. Ona je inspiracija, muza, nadahnuće od praiskonskog momenta, kroz čitavu istoriju stvaralaštva. Ona je vječito i nepresušno izvorište, ali i najsvjetlija tačka ljudskog stvaralaštva. Na slikarskim ostvarenjima Tiha Vujovića, koja su odrađena rafiniranim potezom i koloristički harmonizovanim modulacijama, u fokusu je baš ona – žena. Žena koja se ne boji da prikaže sve atributivne prizore koji je krase, snažno akcentujući fizičku ljepotu, koju umjetnik ne strahuje da prikaže baš onakvu kakvu je napravio stvoritelj. Glorifikujući uzvišenost žene Tiho je prikazuje u najrazličitijim pozama na jedan neponovljiv i krajnje individualan način. U svom plavom ateljeu, Tiho ulazi u neku, nama nepoznatu,  drugu dimenziju i vizualizuje slike u svojoj glavi i onakve kakve ih je zamislio, baš takve, zanatski maestralno ih prenosi na svoje platno. Milionima poteza kistom pravi magiju koja nas liječi. Ženska figura je isprepletena i prožeta bijelom paučinastom materijom koja sakriva neke djelove njenog tijela naglašavajući samo obrise, i ostavljajući malu dozu misterije. Iako je figura žene dominantna, pozadina plave boje nam daje utisak nadrealnosti, kao da se nalazimo u nekom snu. I taj san, plave boje, kao novo i nejasno sjećanje žene kroz istoriju umjetnosti i kroz susrete u njegovom životu, slika iznad stvarnosti stvarajući naboj uzbuđenja. U svojoj moćnoj imaginaciji precizno definisane žene na njegovim slikama odaju utisak da je sva ova stvarnost poput neke magične imaginacije u koju umjetnik želi da nas uvede i navede da budemo njeni učesnici. Nadprirodni osjećaj za formu i boju, prefinjenost i oštrina duha, vodi nas do najdubljih žila umjetničkog stvaranja Tiha Vujovića čiji su radovi savršena umjetnička forma i produkt vanvremenskih vizuelnih i intlektualnih okolnosti.

Istoričarka i teoretičarka umjetnosti  Marija Saičić

 

Umjetnost je privilegija vrlo malog broja ljudi koji u sebi nose apsolutna saznanja o našem porijeklu, budućnosti kao i najjačoj pokretačkoj snazi ljudske rase – LjUBAVI. Tajne znake saopštavaju svojim djelima koja u Vama bude sjećanja na budućnost otvarajući nedodirnute nivoe kolektivnog pamćenja.

U svijetu nije bilo mnogo umjetnika, a i danas ih je vrlo malo. TIHO je jedan od njih, a Vi upravo gledate njegovu čaroliju i tajne znake koji će Vas odvesti u neki novi svijet koji je oduvijek bio u Vama čekajući da ga nešto pokrene.

Fiona Diwan