More

03/07/2019 to 25/07/2019

Spomen dom „Stefan Mitrov Ljubiša”

Cara Dušana 13, Stari grad, Budva

+382 33 452 060

Vaso Nikčević Iz ciklusa „Simbol u apstrakciji“

3-25. jul

Spomen dom  „Stefan Mitrov Ljubiša”

 

O CIKLUSU SIMBOL U APSTRAKCIJI

…Kvintesencija njegovog opusa su novi radovi iz ciklusa Simbol u apstrakciji jer su slikarski najzreliji i semantički najzasićeniji – kompleksan registar same egzistencije, ali i kriptično sugerisani upisi o Svijetu, Univerzumu, Postanju… Dramaturgija slike, njen prostor, njeno bivstvo grade temeljna konstitutivna značenja. Na dvodimenzionalnoj površini platna, projekciji i metafori umjetnikovog sopstva, isčitava se u vizuelnom sloju i neka vrsta jezgra, jedinstva aktivne snage, gdje se naziru gestualne praforme koje konotiraju na Biblijsko postanje svijeta, sukobe, stvaranje, transcendirajući vrijeme kao metafizičku kategoriju i daleki eho sublimne predstave Prirode. Neke od tih arhetipskih praformi se ponavljaju: krug – simbol cjelovitosti, jednog, savršenstva, jezgro (simbol biti, suštine), prava, dijagonala (simboli kretanja, puta), polumjesec (simbol astralnog) – umjetnik koristi simbol simbola za simbole svijeta. Načinima formalizacije Nikčevićevih novih djela, iako su neki od njih eksperimentalni, očituje se poštovanje klasične slikarske kulture (u najboljem značenju ovog pojma), zanatske perfekcije i izvođenja. Njegova morfologija i sintaksa u polju su lirske apstrakcije, čija je iskustva, kao i ona Kandinskog, ovaj izuzetan kolorista inventivno transponovao u vlastiti rukopis.

Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti

 

Izvod iz teksta Svijet simbola i simboli svijeta povodom izložbe u Centru savremene umjetnosti u Podgorici, 2017. godine.

…Pozivajući se nanovo na umjetničke okvire apstraktnog slikarstva, koje je oslobođeno podsjećanja na realnost, tačnije bez potrebe za doslovnom interpretacijom stvarnosti, gdje se slika svodi na boju i formu, Nikčević prepoznaje mogućnost sopstvenog likovnog izraza. Prevodeći subjektivne utiske u jedinstveni i specifični, samostalni oblik, ponirući u univerzalne i iracionalne dimenzije njegovih različitih simboličkih sadržaja, autor demonstrira istančanu likovnu senzibilnost i poetsku sugestivnost. Tako građeni prizori prenose utisak sveobuhvatnog, dramatičnog uzbuđenja naglašene emotivnosti, koji nude mogućnost različitih intuitivnih prepoznavanja, otkrivanja i naslućivanja njihovih novih i višeznačnih sadržaja.

Milica Radulović, istoričarka umjetnosti

Izvod iz teksta povodom izložbe u Centru savremene umjetnosti u Podgorici, 2010. godine.