Pomoćno nastavno sredstvo za učenike osnovnih i srednjih škola „Čudotvorna ikona Budvanska Gospa (Madona in Punta)” koju su objavili JU Muzeji i galerije Budve i JU Narodna biblioteka Budve pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Budve u ediciji „Enheleja” biće predstavljena publici 7. festivala „Ćirilicom” u nedjelju, 3. septembra na Trgu između crkava u budvanskom Starom gradu sa početkom u 21 čas.

Ovu publikaciju objavljenu namjenski za festival predstaviće: mr Lucija Đurašković, doc. dr Predrag Zenović i Marinko Lugonja.
Oslonjeni na bogata svjedočanstva hroničara i poštovaoca Budve, sudbinom Budve, njene zaštitnice Bogorodice i čudotvorne ikone
„Madona in Punta” bavili su se Marko Kentera, Marinko Lugonja i Zoran Mujbegović uz stručnu podršku i pomoć mr Lucije Đurašković, a knjiga je dostupna i u elektronskom formatu.

U uvodnom dijelu ističe se da je ova edicija namijenjena prije svega omladini, ali i svima ostalima: „Otvoreni odgovori koje ova edicija pruža, od umjetničkih stilizacija i neobičnih ilustracija koje ih slikovito približavaju svijesti čitaoca, do tekstova koji kao da predstavljaju mozaik jedne epohe, neće ostaviti nikoga ravnodušnim i uvešće vas u čarobni svijet Budve.”

Pišući o simbolu vjere i kulturne baštine, u zaključku priređivači između ostalog navode: „Ikona Budvanske Gospe je postala i simbol duhovne snage za Budvane. Kroz burnu istoriju regiona, bila je stalni izvor inspiracije i utjehe, pružajući im nadu čak i u najtežim vremenima. Ona je svojom prisutnošću i moćima stvarno izvorište nade i snage duboko ukorijenjenih u dušama naših ljudi. I kroz sve promjene koje dolaze, njen značaj ostaje nepromijenjen, podsjećajući nas na trajnu moć ljubavi, vjere, umjetnosti i zajedništva.”

Čudotvorna ikona Budvanska Gospa nalazi se u Crkvi Rođenja Sv. Ivana Krstitelja.