JU Muzeji i galerija Budva zvanično započinje svoj program za 2021. godinu, i to sa prvim predstavljanjem trećeg dijela triologije „Brda od pelina“ autorke Jasenke Lalović, pod nazivom „Kastigulja“. Promocija će biti održana 13. i 14. aprila 2021. godine sa početkom u 19 časova, u kino sali Spomen doma „Crvena komuna“ (JU Muzeji i galerije Budve). Zbog aktuelne epidemiološke situacije i ograničenog broja osoba koji mogu boraviti u zatvorenom prostoru, molimo sve zainteresovane da svoje mjesto rezervišu putem emaila-a programcrvenakomuna@gmail.com ili na broj telefona 068737363. U programu, pored autorke, učestvuje profesorica književnosti Katina Jovanović, a moderatorka je Milica Stanić Radonjić.

„S novim romanom Jasenke Lalović, Crna Gora, zemlja u kojoj nikad nije jasno upravljaju li njom slučaj i sudbina, dobila je triologiju koja autentično svjedoči što se na ploči suve i sunčane zemlje zbiva s bićima koja su drugdje najranjivija ali su njoj najsnažnija, najizdržljivija i njen su duh pokretač. S ljekovitim i gorkim crnogorskim ženama u svom središtu, djela Jasenke Lalović demantuju stereotip da danas Crnogorci/ke rijetko i nerado čitaju s znatnom umjetničkom vrijednošću, da s umjesto metafizičkih okrenutih igri krvi i mesa, krvi i novca i da je među njima zabava vrijednija od pouke. Za njih morate tvrditi da će s vremenom dobiti na cijeni. One su već neprocjenjivo važne ako bi htjeli znati ko smo i kuda idemo“, napisao je u recenziji Vlatko Simunovič, urednik kulturno-umjetničkog programa TV Crne Gore.

Mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti, o knjizi je napisala: „Kao rijetko koji pisac u novijoj crnogorskoj književnosti, Jasenka Lalović, istinski iskrenim srcem, ispisuje stranice triologije prvenstveno posvećene, istovremeno, i krhkoj i stamenoj ženskoj duši, ophrvanoj kako zalogom prošlog kroz tradiciju, tako i amanetom budućeg, koje kroz nekadašnje „sadašnje“ razgrće svoj sudbinski put. U odjecima dubokih istina u kojima često upravo prepoznajemo duševne bure, bilo da su zapljusnute morem ili ogrebane krišem, nadasve bivamo potreseni zbivanjima i odjecima tih zbivanja koje Jasenka iznosi vrsnim književnim talentom u kome se prelamaju karakteristične jezičke vrijednosti podneblja sa iskonski utkanim osjećajem za dijalog i dramu.“

Jasenka Lalović rođena je 1965. godine u Baru. Svoj književni prvjenac „S one bande moje gore“, koji je doživio veliki uspjeh, objavila je 2018. godine a nastavak „S ove bande moje gore“ uslijedio je brzo za njim. U kratkom vremenskom periodu Jasenkine knjige pronašle su put do srca čitalaca a prepoznata je i od strane stručne javnosti.