U četvrtak, 21. novembra 2019. godine, u 18 časova u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” u Budvi, povodom proslave Dana opštine Budva, upriličeno otvaranje dokumentarne izložbe i predstavljen restaurirani fragment podnog mozaika iz Ranohrišćanske bazilike. Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

Na početku se obratila direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković, koja je brojne prisutne upoznala sa značajem koji za budvansku kulturnu istoriju predstavlja otkriće Ranohrišćanske bazilike i podnog mozaika, na čijij rastauraciji i konzervaciji stručni tim JU Muzeji i galerije Budve radi već nekoliko godina, i koji je u finalnoj fazi.

Predsjednik Opštine Budva, gospodin Marko Carević je u svom govoru istakao: „Bogatstvo kulturne baštine našeg grada je njegova regionalna i evropska legitimacija i šansa za rastući kulturni turizam. Ostaci ranohrišćanske bazilike detaljno su istraženi još 1987. godine, međurim, kao što vidimo, trebalo je puno vremena da se krene u posao obnove, a mozaik još uvijek nije vraćen na svoje prvobitno mjesto. Nadamo se, da će se, nakon kompletne rekonstrukcije, u skorije vrijeme, steći uslovi da se mozaik prikaže na mjestu na kom je i pronađen. Smatram da je potrebno da svi zajedno uložimo još više napora u obnovu bazilike, ali i ostalih antičkih spomenika, da sačuvamo naše nasleđe i izmjenimo sliku kulturne ponude našeg grada.“

Izložba će biti otvorena do kraja februara 2020. godine.