Umjetnik Predrag Peđa Milošević će u periodu od 3. do 10. septembra 2021. godine, svakog dana, od 18 časova, u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”, u kojoj je trenutno i postavljena njegova izložba, prezentovati slikarske tehnike starih majstora.

Milošević je o tajnama i tehnikama velikih slikara, pisao u svojoj knjizi “Slikareva tajna”, koja je 1. septembra predstavljena ispred Spomen-doma “Stefan Mitrov Ljubiša”, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

„Kada kažemo „tajne starih majstora”, pomislimo na brojne teorije koje mistifikuju slikarsku praksu u XV, XVI i XVII veku. Najveći doprinos toj mistifikaciji su prepričavanja, prepisivanja, prevođenja i preštampavanja zapisa o radu starih majstora. Dodatni zbunjivači su bili restauratori i konzervatori iz prethodnih epoha koji su olako tehnološki tumačili slike i površnim pristupom ih restaurirali. Ako pažljivije istražimo rad starih majstora, a pre toga uklonimo kitnjaste dodatke i zablude prepisivača s njim povezane, primetićemo posebnu brižnost i pažnju kojima su stari majstori pripremali ulje. Jedna opšteprisutna zabluda današnjice je da se proizvodom sa etiketom laneno ulje može slikati, a još veća zabluda je da su stari majstori time slikali. Upotreba ulja u izvornom stanju pravi dosta poteškoća kao što su: sporo sušenje, neželjeni tragovi četke, tamnjenje i nabiranje bojenog sloja. Pokazalo se da su neophodne priprema i modifikacija ulja za slikarsku upotrebu. Može se reći da se u tom načinu kako se menjaju osobine ulju kriju neke od velikih tajni starih majstora”, navodi Milošević u svojoj knjizi.