Obavještavamo Vas da je u Kući legata u Beogradu  18. januara, s početkom u 19 časova, svečano otvorena dokumentarno-umjetnička izložba „Ikone Paštrovića i Budve“, koju su osmislili i koncipirali mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica, i mr Dušan Medin, arheolog i kustos. U pitanju je prva progamska aktivnost (izložba) Kuće legata u 2020. godini.
 
Na svečanom otvaranju izložbe obratio se Filip Brusić-Renaud, direktor ustanove kulture Kuća legata, koji je istakao zadovoljstvo saradnjom sa JU Muzeji i galerije Budve i poželio dobrodošlicu gostima iz Budve i Paštrovića. Pomenuo je i podršku Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” kao i Rotari kluba Kalemegdan Beograd i Rotari kluba Budva, koji su pomogli organizaciju izložbe. Mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve, zahvalila je domaćinima na mogućnosti da se ova izložba predstavi u Beogradu, a naročito prof. dr Pavlu Anđusu, predsjedniku Udruženja “Drobni pijesak”, jednom od inicijatora da ova postavka dođe u Beograd. Takođe, Đurašković je bliže upoznala prisutne s konceptom i sadržajem izložbe. Prof. Anđus je naglasio da se na organizaciji i pripremi izložbe dugo radilo, kao i da je ideja potekla još ljeta 2018. kada su u Budvi Lucija Đurašković i Dušan Medin realizovali sličnu izložbenu postavku. Prof. dr Dragan Vojvodić, dopisni član SANU i višegodišnji istraživač sakralne baštine Paštrovića, redovni profesor na Odeljenju istorije umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, otvorio je sinoćnju izložbu. On se detaljnije osvrnuo na istorijski i kulturni kontekst Paštrovića, ističući bogato sakralno graditeljsko i umjetničko nasljeđe ove nevelike zajednice sa središnjeg dijela Crnogorskog primorja. Na samom otvaranju izložbe posjetioci su imali priliku i da čuju splet duhovnih pjesama u izvedbi vokalnog okteta iz Beograda, koji je okupila Milesa Anđus. Koristimo priliku i da obavijestimo javnost da je sinoćnje otvaranje izložbe posjetilo preko 300 gostiju.
Izložba će biti otvorena do 3. februara, a tokom tog perioda biće upriličen i prateći program, odnosno tri stručno-popularna predavanja o sakralnoj baštini Paštrovića, koja će održati mr Lucija Đurašković (21. januar, 18 časova) – o kultu Sv. Nikole u Paštrovićima, mr Dušan Medin (24. januar, 18 časova) – o kulturnoj i sakralnoj baštini Paštrovića, mr Sandra Vujošević (27. januar, 18 časova) – o autorstvu zidnog slikarstva u manastiru Gradištu, i prof. dr Dragan Vojvodić (30. januar, 18 časova) – o crkvi Sv. Stefana u manastiru Duljevu.  Dana 1. februara (18 časova) biće izveden koncert paštrovskih pjesama “Ko vince pije u slavu Božju”, koji je osmislila doc. dr Zlate Marjanović (Akademija umjetnosti u Banja Luci), a koji će izvesti njeni studenti opkupljeni oko Etno-ansambla „Kult“. Ulaz na sve programe je slobodan.