Muzej grada Budve je nominovan za nagradu Živa, koja se dodjeljuje za najbolji slovenski muzej i kulturni lokalitet. JU Muzeji i galerije Budve je učestvovala na otvorenom forumu i svečanoj dodjela Živa nagrada u organizaciji Foruma slovenskih kultura je održana u Brežicama (Slovenija) od 16. do 19. novembra 2022.
Muzej grada Budve i cijela Ustanova JU Muzeji i galerije Budve je imala zapaženu prezentaciju na Open Forum-u, i uspostavila značajne kontakte za buduću saradnju sa drugim muzejima i kulturnim Ustanovama iz regiona.
Nagrada “Živa” je dobila naziv po boginji Slovena – Živi, koja predstavlja ljepotu, vitalnost i plodnost. “Živa” nagrada, kao međunarodna kulturna platforma podstiče razmjenu ideja, umrežavanje, dijalog i iskustva u pogledu vođenja muzeja, zaštite i promocije muzejskih zbirki, podstiče inovacije, kreativnost i inkluzivnost. Za ovu nagradu su konkurisali muzeji iz 13 slovenskih zemalja, sa oko 300 miliona stanovnika.
Dodjeli Živa nagrada je prisustvovala i ministarka kulture i medija Crne Gore, gospođa Maša Vlaović, koja je uručila glavnu nagradu za najbolji muzej.
Dobitnik nagrade za najbolji slovenski muzej je Gradski muzej Virovitica (Hrvatska).