Izložba „Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti“ je zvanično otvorena u subotu  22. maja 2021. godine u galeriji  Atelier Natália Gromicho u Lisabonu (Portugal). U programu otvaranja su učestvovali predstavnik galerije Atelier Natália Gromicho gospodin Gonsalo Madeira, počasni konzul Crne Gore u Portugalu gospodin Carlos Pereira Pinto, kao i selektori izložbe gospođa mr Lucija Đurašković i gospodin Zoran Petrušić.

Gospodin Goncalo Madeira je istakao da je počastvovan što je izložba „Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti“ postavljena u galeriji Atelier Natália Gromicho, i da je posebno zadovoljan što su zvanični predstavnici Crne Gore na otvaranju. Nakon toga je pročitao dio teksta iz kataloga izložbe koji potpisuje istoričarka umjetnosti i selektorka mr Lucija Đurašković: „Izložba Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti  predstavlja jedan od mogućih izbora u okviru aktuelnih vizuelno-umjetničkih zbivanja na planu prebogate crnogorske likovne scene. Poseban značaj ove izložbe ogleda se u mogućnosti da se na međunarodnom nivou valorizuje i prezentuje savremena crnogorska likovna umjetnost, istovremeno otvarajući nove puteve dalje kulturne saradnje između  Portugalije i Crne Gore. Selekcijom su obuhvaćeni afirmisani crnogorski umjetnici različitih likovnih poetika, kao i generacija, u rasponu od starijih, već priznatih na međunarodnom nivou, preko umjetnika srednje i mlađe dobi sa respektabilnim biografijama i likovnim kritikama. Uvid u ovu selekciju potvrđuje da umjetnost, po svojoj suštini, uvijek nadilazi okvire prostora u kome nastaje. Jer, smisao umjetnosti i jeste u njenom prostornom prevazilaženju koji pokazuje u kojoj mjeri  jezik likovne umjetnosti u svojoj specifičnosti nadilazi sve što je partikularno, te se pokazuje djelom jednog opšteg, sveprožimajućeg,  bića u kome se najviše estetske vrijednosti sabiraju.”

Gospodin Madeira je naglasio da vjeruje da je ovo prva od brojnih kulturno-umjetničkih saradnji između Crne Gore i Portugala. Takođe, istakao je da je počastvovan kao domaćin galerije u koj je projekat realizovan, i pozvao sve zainteresovane da izložbu pogledaju do 29. maja 2021. godine.

U okviru izložbe predstavljeni su radovi afirmisanih crnogorskih slikara iz fundusa Moderne galerije „Jovo Ivanović“ i fundusa galerije „Marko K. Gregović“ u spomen domu „Crvena komuna“ (JU Muzeji i galerije Budve). Iz fundusa Moderne galerije „Jovo Ivanović“ predstavljeni su radovi Jovana Jova Ivanovića, Stevana Luketića, Đeljoša Đokaja, Rudi Goge i Naoda Zorića, dok su iz fundusa galerije „Marko K. Gregović“ predstavljeni radovi Cvetka Lainovića, Dimitrija Popovića i Anke Burić. Mr Lucija Đurašković selektovala je radove umjetnika i umjetnica mlađe i srednje generacije: Bojane Popović, Milijane Istijanović, Romane Pehar, Dijane Lazović i Zorana Petrušića. U selekcji akademskog slikara Zorana Petrušića našli su se radovi Gordane Kuč, Ivane Stanić, Jelene Đurasković, Jelene Tomašević i Siniše Radulovića.

Izložba će trajati do 29. maja 2021. godine.

Katalog izložbe: https://issuu.com/lisbonartscene/docs/sfmca_catalog_2o21-compactado